October 15, 2020

BLOG #3 of 3 IN A SERIES: CotY Award Winner: Second Place, Kitchen: $60,001 – $100,000  The next-generation Italian family kitchen

This fabulous renovation earned our team at Dover the 2020 NARI Contractor of the Year (CotY) Award: Second Place, Kitchen: $60,001- $100,000. For the next 2 weeks, Dover designer and guest blogger Patti Saracusa wraps up her walkthrough of this award-winning home remodeling project which features an updated open-concept kitchen that seamlessly blends with the adjoining living spaces. 

BLOG #3 of 3 IN A SERIES:

CotY Award Winner: Second Place, Kitchen: $60,001 – $100,000 

The next-generation Italian family kitchen

This final blog picks up where I left off in my last post…this out-of-date family kitchen received a major update with elegant cabinetry, ample storage and easy flow for entertaining. The new space is modern, but with a warm, old-world charm that beautifully reflects the homeowners.

Before:

During: 

After:

All of the selections were chosen to complement the existing home—they have oak wood casing throughout the space, so we played off of that natural wood as we created the new kitchen palette. To achieve the Tuscan look but with a lighter profile, the homeowners chose neutral cabinets: Waypoint semi-custom cabinets with a Hazelnut glaze for the perimeter and Cherry Spice finish for the island. The hardware is Elements by Hardware Resources in bronze finish.

For the surfaces, they chose granite in beautiful Colonial Cream and for the backsplash, an easy-care porcelain tile that looks like natural stone: Edimax Slaty in Ochre (3” x 6”).

Above the stove, the mosaic is a striking neutral: Virginia Tile Solistone Mosaic in Arabesque. The metal accent frame highlights the detail (Virginia Tile White Roman Liner in Bronzework Studio).

We built a false wall behind the standard size refrigerator and pantry in order to create a built-in look without having to purchase a counter depth fridge. The refrigerator wall panels were pulled forward concealing the sides of the fridge box. 

To complete the space, we replaced the old sliding door and ran new hardwood throughout the entire first floor of the home to create a seamless, free-flowing space from room to room. (Hardwood: Shaw Spirit Lake Rockford Red 5″ planks)

The view looking at the back wall of the kitchen (to the outside patio)…

Before:

During:

 

After:

With this new, well-appointed kitchen/family gathering/entertainment space, these homeowners and their growing family now have a place to carry on their grandfather’s tradition—and to simply enjoy the everyday, whether it’s a quiet brunch for two or a big Italian family dinner. 

Thanks so much for following along. I hope you’ve enjoyed this behind-the-scenes glimpse of this kitchen renovation. If you have any questions about this remodel or would like to talk about your next design project, connect with me at saracusap@doverremodeling.com.

Patti Saracusa