May 2, 2019

BLOG #1 of 3 IN A SERIES:  COtYAward Winner: Second Place, Residential Addition: $175,001 – $250,000  A modern-day dream home—more than 100 years in the making 

Our team at Dover was honored with the 201NARI Contractor of the Year (CotY) Award: 2nd Place,Residential Addition, for this beautiful project. For the next few weeks, designer and guest blogger Amy Tilow will take you on a behind-the-scenes tour of this award-winning renovation which includes a 560-sq.ft. addition featuring an expanded, remodeled kitchen, a new first floor half-bath, a new laundry/mudroom and a fresh master bedroom and master bath. Enjoy the design inspiration. 

BLOG #1 of 3 IN A SERIES: 

COtYAward Winner: Second Place, Residential Addition: $175,001 – $250,000  

A modern-day dream home—more than 100 years in the making 

These homeowners loved their historic home with its unique character and charm, yet they craved the modern comfort and conveniences that it lacked. Instead of moving from the neighborhood where they had established roots, thedecided to invest in their “forever” home with a renovation project that added more than 560 square feet of beautiful new living space.  

The project included renovating and expanding the cramped kitchen, adding a 1st floor half-bath and a combination laundry/mudroom (ideal for keeping up with their two active young boys) and building the master suite of their dreams. 

Kitchen Before: 

 

Kitchen After:  

 

Below are drawings that show the existing footprint/layout and Dover’s proposed addition design: 

 

 

 

As with all projects involving older houses, challenges were encountered: Matching new materials to existing siding and brick that are more than 100 years old was no easy feat!   

Exterior Before: 

    

Exterior During: 

The split-shake cedar was meticulously applied to tie into the existing cedar and painted the exact shade of espresso brown.  We were also able to find brick that was the same texture of the original foundation. Interior and exterior trim, doors and corbels were replicated creating a seamless transition between the old and new.  Visual harmony achieved! 

Exterior After: 

Next week, I’ll move inside and into the kitchen/first-floor renovation.  

Amy Tilow 

e-newsletter
Fields marked with an * are required