Retirement and family brought these homeowners back to their Midwest roots, leaving their 3,500-sq.-ft. home on the East Coast for a penthouse condo on Lakewood’s Gold Coast.

The new space: An 1,800-sq.-ft. suite on the 30th floor with 1960s laminate cabinets, dated plumbing fixtures and bare concrete floors—with breathtaking panoramic views of Lake Erie and the Cleveland skyline. The homeowners partnered with Dover Home Remodelers to reimagine the space—a project that earned Dover first place honors in the prestigious NARI Contractor of the Year (CotY) Awards for Interior Renovation.

The Penthouse history

The 30-story apartment building was completed in 1963. At the time, it was the tallest apartment structure between New York and Chicago. Years later, the units were individually sold as condominiums.

A prominent family purchased the entire 30th floor, but only resided in a portion of it. For many years, the other units remained vacant to ensure their privacy. When the units recently went on the market, the homeowners purchased the three-bedroom corner penthouse unit.

Lakewood, Ohio, Gold Coast Condominium BuildingGold Coast Corner Penthouse – Before Photo

The Penthouse renovation challenges

Plumbing and electrical updates were needed throughout the unit, but all mechanicals were tied in 29 stories below. Working closely with the building management team, our engineers and architects developed a plan to upgrade all systems and created a new layout that included eliminating walls and reconfiguring the space, while adhering to building restrictions and updated code requirements.

Original Floor Plan with Demo NotationsRevised Floor Plan

All building materials had to be cut to fit inside the small freight elevator for transport to the 30th floor.

Freight ElevatorFreight Elevator Interior


 The Kitchen before

The original galley kitchen had no natural light, lacked storage and was closed off from the rest of the condo.

Closed-Off Dark Galley Kitchen - Before PhotoDark Galley Kitchen - Before Photo

The Kitchen during

While the homeowners would like to have completely blown out the kitchen wall to open the space into the living room for an unrestricted lake and skyline view, a portion of the existing wall could not be removed due to mechanicals common with those on the stories below.

Our design solution removed half of the wall and expanded the counter, which satisfied building requirements and afforded the fabulous open view the homeowners wanted.

Removal of Wall to Open up Kitchen Space and View - During PhotoPartial Removal of Kitchen Wall to Open up Space - During Photo

The Kitchen after

The kitchen was transformed from a cramped, outdated space to a fresh, contemporary room that flowed seamlessly with the living and dining rooms, creating an engaging, open-concept living space.

Kitchen area expaned into living and dining rooms

Custom cabinetry framed the wet bar with a custom stainless trough bar sink and wine refrigerator. The bar was built around the existing walls which expanded the kitchen area into the living and dining rooms.

Expanded kitchen area into the living room

The homeowners chose rich finishes in warm colors to accent the space. We used Shaw 5″ wide plank hardwood floors in Danforth throughout; and granite surfaces in the kitchen in Alaska White against beautiful custom 48″ cabinets.

Open view from newly renovated kitchen

Beautifully renovated galley kitchen

The difference is in the details: The homeowners achieved a custom, upscale vibe by mixing textures and finishes, selecting glass tile inlays in the kitchen backsplashes and creating a dramatic entry using natural stone inlaid tile in the foyer.

Glass tile inlay in the kitchen backsplashNatural stone inlaid tile in the foyer


 The Living Room before & during

The existing fireplace was no longer permitted in the building.

Original gas fireplace no longer permitted in buildingRemoval of old gas fireplace no longer permitted in building

The Living Room after

The old, outdated fireplace was replaced with a 5,000-BTU linear electric fireplace by Modern Flames, which beautifully complemented the new and decidedly upscale interior.

5,000-BTU linear electric fireplace by Modern Flames

Linear electric fireplace with beautiful downtown Cleveland city view in background


 The Hall Bath before & after

A whirlpool tub, custom tile surround and pedestal sink created a timeless update in the hall bath.

Original Hallway Bathroom - Before PhotoRenovated Hallway Bathroom - After Photo


 The Master Bath before

The homeowners wanted to remove the existing tub, opting for a larger shower and more storage space.

Master Bathroom Sink - Before PhotoMaster Bathroom Shower - Before Photo

The Master Bath after

The custom tile shower included a rubbed bronze shower system by Hansgrohe and a glass enclosure to make the space feel larger. Custom cabinetry was designed to maximize every inch of space.

Master Bathroom Renovation - After Photo


 The Master Closet & Laundry before

The condo was originally two separate apartments that, at some point, had been redesigned as one. It had two entry doors to the main hall—and we were not allowed to eliminate either of them.

Second entry into cond next to closet - Before PhotoOriginal Master Closet - Before Photo

The Master Closet & Laundry after

Designing an armoire with hidden castors adjacent to the master closet made good use of the space. Because the original unit didn’t include laundry, we incorporated a washer and ventless stacked dryer along with a laundry sink within the closet’s custom built-ins.

Armoire on casters hides second door into condoUpdated Master Walk-in Closet with Built-in Laundry


 The Penthouse after

The finished space is nothing short of spectacular. What a view!

Beautifully Renovated, Open Concept Condo with Lake View

Gorgeous View from Balcony of Lake Erie and Downtown Cleveland

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

e-newsletter
Fields marked with an * are required